Wat is jouw Pokon voor werkgeluk?

Nee, dit is geen tekening van mijn dochter van vier. En ja, ik teken als een kind van vier. Waarom ik dit toch met jullie wil delen?

Zeven jaar geleden had ik mijn zoveelste diploma in ontvangst genomen. Cum laude afgestudeerd en met een HRM-mastertitel in de pocket stond ik ineens buiten de universiteitsdeuren te turen naar een wereld die van mij verwachtte dat ik nu écht aan de bak ging na studie nummer drie. Het carrièrepad dat ik voorafgaand aan de master helemaal voor mijzelf had uitgestippeld, leek nu op losse schroeven te staan. “Wat nu? Mijn scriptie ging over coaching. Ben ik dan nu coach? Moet ik maar solliciteren als HR-medewerker? Of intercedent? Oh nee, dat heb ik al geprobeerd. Dat was een regelrechte ramp (waar ik overigens veel van heb geleerd). HR-manager worden dan? Maar minstens 10 jaar werkervaring heb ik ook niet”.

Mijn mindset gooide zijn kont tegen de krib

Het bedrijfsleven trok mij totaal niet. Dus besloot ik maar weer een opleiding te volgen, maar nu om yogadocent te worden met de intentie om op Kaapverdië yogareizen te organiseren. Ik had onderhand al wel door dat ik  moeite had om in actie te komen als het ging om mijn loopbaan. Daarom had ik als stok achter de deur een coach in handen genomen om dit keer echt stappen te zetten. Maar de stappen die ik in mijn hoofd wilde zetten waren te groot voor mijn buikgevoel met als resultaat: totale verlamming. Ik durfde niet te netwerken en ik was bang voor afwijzingen. Kortom, mijn mindset gooide zijn kont tegen de krib en ik kwam geen stap vooruit. Mijn hoofd en buik lagen met elkaar in de clinch, omdat ik nog niet bewust was van de overtuigingen die ik over mijzelf had. Ik snapte dan ook niet waarom ik die mooie droom had laten schieten. En dat was het moment dat ik realiseerde dat ik hulp nodig had.

Er ging een wereld voor mij open toen ik het boek van Alien Verhoef ‘Creatieve loopbaanplanning’ ontdekte. Het was mijn eerste kennismaking met creatieve loopbaancoaching. Alleen al het lezen van het boek heeft mij de balans doen opmaken. Wat betekende school voor mij? Wat betekende al die diploma’s en al die overtuigingen die ik had over werkgeluk? Het had een vonkje bij mij opgelaaid om er meer mee te doen. Ik volgde een creatieve loopbaancursus waarin ik mijn creativiteit de vrije loop mocht laten gaan. Door tekenen, schrijven en visualisaties kon ik tot de kern komen van wie ik ben en wat ik wil doen.

En zo ontstond deze tekening

Ik, in het rood gekleed (voor degene die mij er niet uit kunnen halen) aan tafel met deelnemers van mijn cursus. En het klopte!  Op het moment dat je die connectie voor jezelf hebt gevonden dan kan je niet anders dan een beweging maken die voor jou helder is en goed voelt. De urgentie die je dan in je lijf ervaart maakt het dat je die beweging wilt en móet maken omdat het uit jouw kern komt.  En dat is waarom ik geloof in deze vorm van loopbaancoaching.

Leren voed mij, van leren word ik blij

Inmiddels is het beeld van mijn tekening van zes jaar geleden meer dan uitgekomen en nog steeds in ontwikkeling. Ik ben al vijf jaar mbo-docent en nu creatief loopbaancoach. Het zal je misschien niet verbazen dat leren voor mij centraal staat in alles wat ik doe. Leren voed mij, van leren word ik blij en anderen daarmee verder helpen in hun loopbaankeuzes word ik dubbel zo van blij. Dus doe waar jij blij van wordt want dat is jouw Pokon voor werkgeluk!

Wil jij ook een frisse blik op jouw werkgeluk? Meld je dan aan voor een gratis focussessie!

Ja, ik wil een focussessie!