Jouw POP-gesprek: Waardeloos of waardevol?

Herken je het gevoel? Het is weer tijd voor jouw POP-gesprek. Je maakt een afspraak en je krijgt een standaard POP-formulier in de mail. Of je die even kunt invullen en een week voor het gesprek terugstuurt naar je leidinggevende. Die mail blijft tot aan een dag voor de uiterste inleverdatum ongeopend als een roze olifant in je mailbox.  Je vult het formulier ’s avonds snel in maar het voelt meer als een moetje dan dat je je echt betrokken voelt bij de vragen die over jou gaan.

Heb je werkelijk goed kunnen nagaan hoe je de komende periode je persoonlijke ontwikkeling wilt vormgeven? Het is een dubbel gevoel want eigenlijk zou je juist veel meer willen leren en doen, maar komt het op de één of andere manier niet goed uit de verf. Alle hoop is dan ook gevestigd op het gesprek. Misschien wordt het dan wél duidelijk? Tijdens het gesprek werken jij en je leidinggevende plichtsgetrouw de POP-vragen af. Aan het einde van de sessie staan er mooie SMART-geformuleerde doelen op papier waar jij het komende jaar aan gaat werken. Jouw persoonlijke ontwikkelingsplan staat op de rit en jij hebt het gevoel dat je werkelijk stappen gaat maken. Jij blij en de baas blij. Of toch niet helemaal?

Wat vaker voorkomt is het gevoel van onvrede dat je bekruipt zodra je de deur achter je dichttrekt “Was dit het? Had ik nou werkelijk de regie over het gesprek?” Je besluit je uiteindelijk toch te conformeren omdat je de doelen wel oké vindt. Maar is oké wel goed genoeg voor jou?

Van waardeloos naar waardevol

Wat waardevoller is, is als je goed kunt verwoorden wat jij belangrijk vindt in je werk. En dat je precies weet wat jou het gevoel geeft dat jouw energie en inzet er werkelijk toe doet. Zingeving dus, want daar moet je tot aan je 67ste  jaar op kunnen teren. En als jij weet wat jouw bron van zingeving is dan weet je ook hoe je dit terug wilt laten komen in je dagelijkse werkzaamheden en wat jij daarvoor nodig hebt. Alleen dan staat jouw POP-gesprek als een huis!

Maar wat gaat er dan mis?

Je voelt het misschien al aankomen, maar ik kan je verklappen dat die inzichten moeilijk te filteren zijn door louter een POP-formulier met standaardvragen in te vullen.

Maar eerlijk is eerlijk. We kunnen niet de volledige schuld neerleggen bij dat ene formuliertje, want we gaan het natuurlijk niet toelaten dat dat bepaalt hoe wij ons (werk)leven inrichten. In een organisatie heb je nu eenmaal te maken met standaardisering en regels waar ze aan moeten voldoen. En heeft een leidinggevende ook organisatiedoelen te behalen met het team. Dat zorgt voor een spanningsveld tussen wat jij wilt en wat jouw organisatie voor ogen heeft. Het gevaar is wél dat jij je POP te veel laat leiden door de agenda van jouw leidinggevende.

Het resultaat? Sociaal wenselijk SMART-geformuleerde doelen die dan ook niets te maken hebben met jou als persoon en alles met de heldere visie van je werkgever. En dat komt omdat je voor zelf niet helder hebt waar je naar verlangt en wat je nodig hebt om plezier en voldoening in je werk te behouden.

POP-gesprek

Van roze olifant naar een kleurrijke POP

Wat zijn je sterke punten en verbeterpunten? Wat voor uitdaging zoek je in je werk? Wat is jouw toekomstbeeld? Wat is jouw loopbaanwens/ ontwikkeldoel?

Zie je er tegenop om dit soort POP-vragen te beantwoorden? Dat komt misschien omdat zo’n moetje weinig sjeu en inspiratie uitstraalt. Ze worden cold turkey op je afgevuurd, zonder erbij stil te staan dat deze vragen ook levensvragen zijn die je niet op commando kunt produceren. Door de vragen op een creatieve manier te benaderen kun je veel beter de balans op maken en jouw wensen uitspreken.

Kun jij je bijvoorbeeld drie specifieke momenten (hoe klein ook) herinneren dat je plezier had tijdens je werk? Beschrijf je succesverhalen en begin je zinnen met….

  • Ik was betrokken bij….
  • Ik deed….
  • Ik voelde me….

Uit jouw antwoorden kun je al een beetje opmaken wanneer jij je opgeladen voelt tijdens je werk, wat jouw waardevolle bijdrage was en wat jouw voldoening gaf in die situatie. En als je er misschien wat langer bij stilstaat kun je er wellicht een rode draad in zien.

Dus neem de regie in eigen hand, ga ermee aan de slag en zie wat het je oplevert!

Heb je binnenkort een POP-gesprek en wil je met een frisse blik onderzoeken waar je werkelijk naar verlangt in je leven en je werk? Meld je dan aan voor de gratis 1-op-1 focussessie. Ik help jou geheel vrijblijvend helder te krijgen hoe jij de eerste bewegingen kunt maken richting betekenisvol werk. Werk dat past bij wie jij bent en bij wat jij belangrijk vindt.

Ja, ik wil een focussessie!
POP-gesprek