’s ochtends als eerste op om de boterhammen te smeren. Slok koffie op en de koters snel wegbrengen. ”Ik ontbijt wel op mijn werk”. Je bent nog geen twee tellen binnen en je collega vraagt al om een rapport. Telefoontjes…de mails stromen binnen, straks nog naar een vergadering. Nog even Ista checken. Alvast een boodschappenlijst in je hoofd maken voor het avondeten.

15:00 uur: Nog steeds niet geluncht. “Ik ga zo echt een broodje halen maar eerst even deze mail de deur uit en een bestelling plaatsen en een collega uit de brand helpen…en een…en een…”

17:00 uur: Nou, dan maar niet lunchen.

En eenmaal thuis gekomen begint de hele riedel weer.

“ ‘s avonds nog even gaan sporten dan maar? GEEN HAAR OP MIJN HOOFD! Ik plof op de bank en doe de rest van de avond niets meer!

Ergens herkenbaar?

Hoezo egoïstisch?

De grootste rode vlag waaruit je kunt opmaken dat je jezelf niet op de eerste plek zet is als je meerdere keren op een dag tegen jezelf zegt: “…dan maar later… eerst even dit… ik doe het zo wel” en alle andere mogelijke varianten die je hierop kunt bedenken.

Maar hoezo zou ik die eerste plek moeten innemen? Er moeten nu eenmaal dingen gebeuren. Mijzelf op de 1e plek zetten voelt ongelofelijk egoïstisch, zal je misschien wel denken. Ik kan je geruststellen. Dat is absoluut niet zo, want elke keer als jij iets anders belangrijker vindt dan jezelf geef je meer energie weg dan dat je terugkrijgt. Zonder dat je het merkt raakt jouw kostbare batterij steeds leger en is er niemand van de oplaaddienst die bij langskomt met een Powerbank.

Blog Loopbaanbegeleiding-Wees je eigen powerbank

Dus wees je eigen Powerbank!

Met behulp van deze tips kan je met kleine stapjes hier verandering in brengen.

Powerbank Tips

Powerbank Tip 1: Ga eens na wanneer je op bepaalde momenten op de dag jezelf passeert voor iets of iemand anders. Realiseer je dan dat je altijd kan en mág kiezen, om voordat je iemand anders dient eerst jezelf dient. Die klus zal er heus nog wel zijn nadat jij in alle rust een broodje hebt gegeten. En wedden dat je het met meer plezier doet en je moeiteloos die klus klaart?

Powerbank Tip 2: Stel jezelf voor hoe het zou zijn als je alle “maren” die jou van die 1e plek weerhoudt, parkeert en het wél zou doen. Droom en denk ik mogelijkheden. Wat zou er anders gaan en nog belangrijker hoe voelt dat in je lijf?

Powerbank Tip 3: Schrijf op waar je energie van krijgt. Hoe kun je de komende week aandacht besteden aan jouw ene energizer? Maak een Energizer date met jezelf en reserveer tijd in je agenda, zodat je dit ongestoord kunt doen. Het kan iets heel simpels zijn. Voor mij is het 10 minuten de tijd nemen om in alle rust een kopje thee te drinken.

Powerbank Tip 4: Wees mild voor jezelf! Lukt het een dag niet? Geen man overboord. Elke dag is weer een mooie gelegenheid om opnieuw te beginnen. Maar blijf wel elke dag gecommitteerd om het opnieuw te proberen. So dust yourself of and try again!

Probeer dit eens twee dagen uit en ervaar wat het met je doet. Schrijf je in voor mijn updates en ontvang het gratis te downloaden werkblad “Wees je eigen Powerbank” gebruiken om je acties meer kracht bij te zetten.